ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Ο ΚΗΠΟΣ ΕΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ....
Σας παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό της εταιρίας μας, στα μέλη που την πρωτο-ίδρυσαν και θα επεκταθούμε λίγο περισσότερο στα μέλη τα οποία γνωρίσαμε και από τα οποία καταγόμαστε άμεσα. Ξεκινάμε από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα όταν στα Χανιά της Κρήτης γεννήθηκε ο Σταύρος Σαπουντζάκης, χημικός, ειδικός στην παρασκευή σαπουνιού όπως δηλώνει και το επώνυμό του, ο οποίος μετοίκισε στην Λέσβο και νυμφεύτηκε μια κοπέλα Μυτιληνιά από την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ευστράτιο και την Μαριάνθη.
Ο Ευστράτιος μόλις τελείωσε το δημοτικό και αμέσως σχεδόν μετά τον θάνατο της μητέρας του, θέλησε να φύγει από την Λέσβο και να ακολουθήσει κάποιον φίλο του πατέρα του που έμενε στην Κωνσταντινούπολη Ο Σταύρος μαζί με την ευχή του έδωσε στον υιό του Ευστράτιο και πεντακόσιες χρυσές λίρες για να τις χρησιμοποιήσει όπως εκείνος νομίζει , για να εξελιχθεί επαγγελματικά. Ο Ευστράτιος όταν έφθασε στην Πόλη, πολύ γρήγορα διαπίστωσε την αγάπη του για τα λουλούδια και επέλεξε να εργαστεί σ' ένα από τα δύο ανθοπωλεία που υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη για να μυηθεί στο επάγγελμα.
Όταν ένιωσε έτοιμος, το έτος 1874 άνοιξε το πρώτο του ανθοπωλείο στην οδό Χαμάλμπασι του Πέρα. Αργότερα επεκτάθηκε και στην καλλιέργεια λουλουδιών και φυτών στην περιοχή του "Ντολάπντερε", κάτω από την εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, του Πέρα και την πλαγιά που ανεβαίνει προς τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στους πρόποδες των Ταταούλων. Εκεί έκτισε και το σπίτι όπου εγκαταστάθηκε όταν παντρεύτηκε την Βιργινία Λαζάρου Χρυσοστόμου από το Καντιλλί του Βοσπόρου με την οποία απέκτησε 9 παιδιά:Τους Παύλο, Λάζαρο, Θεοδώρα, Γεώργιο, Ελένη, Κωνσταντίνο, Αλέξανδρο, Μελισσινή και Φωκίων. Για τον προπάππο μας έχουμε ακόμη να πούμε πως στο διάστημα μεταξύ 1874-1890 απέκτησε και το πρώτο του υποκατάστημα. Το 1890 τον επισκέφτηκε ο πατέρας του Σταύρος και τον παρακολούθησε να μεγαλουργεί στο αγαπημένο του επάγγελμα, να αποκτά και άλλα καταστήματα μεταξύ των οποίων, το έτος 1900, το μεγάλο ανθοπωλείο στον αριθμό 366 της "Μεγάλης οδού του Πέρα". Ο γενάρχης της οικογένειας επέστρεψε στην Λέσβο όπου και πέθανε το έτος 1908.
Ο Ευστράτιος δεν είχε προλάβει να μορφωθεί. Παρ' όλα αυτά ήταν πολύ φιλομαθής και προοδευτικός. Έτσι πρώτος αυτός το έτος 1900, με την συνεργασία του καθηγητή Νικολάου Βούρου εξέδωσε στα ελληνικά το "Κηπουρικό ημερολόγιο" και κατόπιν το μηνιαίο περιοδικό "Κηπουρική Επιθεώρησις". Επίσης όσο ζούσε φρόντισε να μορφωθούν όλα του τα παιδιά. Το επιχειρηματικό του πνεύμα ήταν τέτοιο ώστε διεύρυνε την δουλειά του δημιουργώντας άριστες σχέσεις με τους αρμόδιους της Σουλτανικής Αυλής. Κατάφερε έτσι, να γίνει αυτός ο μοναδικός προμηθευτής του σαραγιού (παλατιού) χάρις στην συνέπεια, την άριστη ποιότητα, την τέχνη και την εντιμότητά του. Ανέλαβε να στολίζει με λουλούδια τις αίθουσες εκδηλώσεων των πριγκήπων , των αυλικών και των τιτλούχων του παλατιού στις οποίες πήγαινε πάντα να ελέγξει και την τελευταία λεπτομέρεια ακολουθούμενος μερικές φορές από τον υιό του Γεώργιο.
Ο Ευστράτιος δεν παρέλειψε όλο αυτό τον καιρό να επεκταθεί και στην Ελλάδα ιδρύοντας ένα κατάστημα στην Θεσσαλονίκη. Εκεί μετοίκισε όταν έλαβε χώρα η Μικρασιατική Καταστροφή, αφήνοντας στους υιούς του Γεώργιο και Κωνσταντίνο την διαχείριση της μεγάλης πλέον περιουσίας του στην Κωνσταντινούπολη. Αφού ασχολήθηκε ένα διάστημα με το κατάστημα της Θεσσαλονίκης, εν συνεχεία το άφησε στους υιούς του Λάζαρο, Αλέξανδρο και Φωκίων. Επέστρεψε δε στην Λέσβο κοντά στις κόρες του όπου και απεβίωσε το έτος 1932. Πάμε λίγα χρόνια πίσω στο 1923 οπότε ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία με πρωτεύουσα την Άγκυρα. Το νέο κράτος συνέχισε να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του σε λουλούδια, προμηθευόμενο από το ανθοπωλείο των Αδελφών Σαπουντζάκη. Οι παραγγελίες των Υπουργείων και της Δημαρχίας της Άγκυρας εκτελούνταν με ειδικό βαγόνι που προσέθεταν στην αμαξοστοιχία "Ταχεία Ανατολής".
Το 1925 ο παππούς μας Γεώργιος παντρεύτηκε την Ευανθία Δημ. Πόποβιτς σερβοελληνικής καταγωγής και απέκτησε τέσσερα παιδιά: Σταύρο, Ευστράτιο, Μαίρη και Βιργινία. Το 1930, εκτός του ανθοπωλείου με τον αδερφό του Κωνσταντίνο άρχισαν να αναλαμβάνουν και έργα κατασκευής και συντήρησης κήπων, έτσι το 1932, νίκησαν στον διαγωνισμό για την δενδροφύτευση του φράγματος Τσουμπούκ (Cubuk) της Άγκυρας. Ο ενθουσιασμός του Κεμάλ Ατατούρκ -αρχηγού του κράτους- για την έκβαση της δουλειάς τους είχε σαν αποτέλεσμα την παραχώρηση ενός νεόδμητου καταστήματος στην Άγκυρα το οποίο αυτοί επέλεξαν και διακόσμησαν όπως επιθυμούσαν.
Οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες του καταστήματος αυτού έγιναν αιτία τα δύο αδέλφια να διαχωρίσουν τα συμφέροντα τους.Ο Γεώργιος Σαπουντζάκης συνέχισε την δουλειά με τους δύο υιούς του, τον Σταύρο και τον Ευστράτιο οι οποίοι και τον διαδέχθηκαν μετά τον θάνατό του το έτος 1977.
Ο Σταύρος απέκτησε τρία παιδιά, τον Γεώργιο, τον Ορέστη και την Ευανθία. Ο δε Ευστράτιος απέκτησε δύο κόρες την Εύη και την Άννα. Τα δύο αδέλφια συνέχισαν την ανοδική τους πορεία ιδρύοντας διάφορα καταστήματα, μέχρι που ο θάνατος βρήκε τον Σταύρο σε ηλικία 54 ετών.
Από τα παιδιά του Σταύρου ο Γεώργιος απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωπονικής Σχολής της Θεσσαλονίκης έκανα την παρουσία μου στον χώρο, με ένα κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας από το 1982 έως το 1996. Το 1984 παντρεύτηκα την Παρασκευή Ε. Μπραούζου και απέκτησα 2 υιούς τον Σταύρο και τον Μάριο.
Ο Ορέστης, παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη το 1990 παντρεύτηκε την Ελένη Μ.Ηλιάδου και απέκτησε ένα υιό τον Νικόλα-Σταύρο. Το έτος 1996 μετοίκισε στην Αθήνα και τα δύο αδέλφια ενώσαν τις δυνάνεις τους για να ιδρύσουν το παρόν κατάστημα.Το 2004 απέκτησε και μία κόρη την Βάια.
Σήμερα με το κατάστημα της οδού Αγ. Αλεξάνδρου 40 στο Π. Φάληρο, συμπληρώνουμε τα 25 χρόνια παρουσίας στον Ελλαδικό χώρο, εξακολουθούμε να εκπροσωπούμε επάξια την παράδοση 4ων γενεών και να σας μιλούμε με την υπέροχη γλώσσα των λουλουδιών. Ευχόμαστε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο!